ТЪРСИ

Разрешение за временно пребиваване за украински граждани: как да кандидатствате

Сред най-важните документи, знанието начието регистриране е необходимо, е разрешение за пребиваване за украински граждани. Това търсене е свързано с факта, че броят на хората, които идват от тази страна, непрекъснато се разраства и този документ е гаранция за спазването на всички права и задължения на човека.

Каква е необходимостта от получаване на временно разрешение

Русия има достатъчно близки отношенияУкрайна на всички етапи от историята. И днес броят на нейните граждани, намиращи се на територията на Руската федерация, е доста голям. Но ако останете дълго време в страната, имате нужда от временно разрешение за пребиваване, което ще бъде официално потвърждение за възможността да живеете и работите законно на територията на Руската федерация.

разрешение за временно пребиваване за украински граждани

Този документ е необходим за гражданите на всяка страна,както и тези, които не притежават гражданство. Според руските закони обаче е доста трудно да се получи това. Изключения са жителите на страни от близкото чуждо и в частност Украйна. За тази категория граждани съществува опростена схема за обработка на документа.

Предимствата на разрешението

Основната причина за това, което е необходиморазрешение за временно пребиваване - работа и дългосрочно пребиваване на територията на Руската федерация на правно основание. В резултат на това гражданин на Украйна, който живее в страната, има същите права като жител на Русия.

Необходимо е обаче да се вземе предвид едно малко ограничениепри издаването на този документ - притежателят на разрешението има право да бъде нает изключително в предмета на държавата, в която е разгледана неговата молба. Ето защо процесът на получаване на този документ трябва да започне стриктно в региона и в града, където ще пребивавате в рамките на следващата година. Ако това условие не се спазва, ще трябва да презапишете документа.

Това ограничение се отнася само до въпросаполучаване на разрешение за временно пребиваване дава възможност за свободно движение на територията на Русия. Този документ също така означава, че ще станете пълноправен данъкоплатец през следващата година и ще можете да се радвате на всички държавни и общински услуги на равна нога с руските граждани.

Миграционна карта - първата стъпка към регистрацията на временно пребиваване

Гражданите на Украйна имат възможност да влязат в страната без виза. Всичко, от което се нуждаят, е чуждестранен паспорт.

По време на преминаването на митническия контролНеобходимо е да се извърши процедурата за получаване и попълване на карта за имиграция. Тя е тя, която ще бъде в основата на която в бъдеще ще можете да издадете временна регистрация, а след това да получите разрешение за временно пребиваване за украински граждани. Миграционната карта също е необходима за последваща заетост на официална основа.

регистрация на разрешение за временно пребиваване

Този документ има ваучер за влизане и излизане. Тя трябва да бъде запълнена много внимателно, за да се избегне всякакъв вид грешка.

Една от основните точки за попълванепосочване на целта на пристигане. То трябва да бъде определено колкото е възможно по-правилно, тъй като службата за миграция внимателно следва постигането на целта на посещението и неговото изпълнение. Ако се разкрие някакво нарушение, гражданин на Украйна е заплашен с плащане на глоба и експулсиране от страната с последваща временна забрана за влизане.

По време на напускането на територията на Русия картата за миграция подлежи на анулиране, дори ако срокът й на валидност не е завършен.

Къде мога да издам разрешение

Всеки чужденец трябва да се регистрирамиграция в рамките на 7 дни след преминаването на руската граница. Изключения са граждани на Украйна и специалисти с висока квалификация от други страни. За тази категория периодът на пребиваване в страната без временна регистрация е 90 дни.

Регистрацията на разрешението за временно пребиваване се извършва в териториалните органи на ФСМ. В същото време, печат се поставя в паспорта на гражданин на Украйна.

да получите разрешение за пребиваване за временно пребиваване

Съгласно действащото законодателство,Основата за получаване на това разрешение е квотите. Всяка година правителството на страната определя максималния брой граждани на чужди държави, които могат да получат този печат. В същото време се определя категорията на украинците, които имат право да получат разрешение за временна регистрация извън квотата. Те включват граждани, които:

  • са родени във всеки обект на СССР или Руската федерация;
  • да имат непълнолетни деца или родители с увреждания, които притежават руско гражданство;
  • отиде да служи в руските войски;
  • регистрира брак с руски гражданин;
  • инвестира в икономиката на страната размера на финансовите средства, определени от държавата.

Следва също така да се отбележи, че отпечатването на паспорта е възможно само ако неговата валидност не е по-малка от две години. В документа трябва да има и няколко празни страници.

Задължителен пакет документи

За да получите този печат, трябва да съберете определени документи. Разрешение за временно пребиваване можете да получите, ако предоставите следните документи на териториалните органи на Федералната миграционна служба:

  • паспорт на гражданин на Украйна (оригинал и копие);
  • чуждестранен паспорт (копие и оригинал), нотариално заверен превод също трябва да бъде приложен към него;
  • карта за миграция (копие и оригинал);
  • медицинско удостоверение, което показва липсата на зависимост от наркотици и различни видове инфекциозни болести;
  • молба за временнопребиваване. Този документ може да бъде попълнен вкъщи сам или направен директно в офиса на FMS. Във втория случай вероятността за различни грешки и последващо повторно писане е по-ниска;
  • разписка за заплащане на държавна такса от 1000 рубли. Можете да го платите във всеки удобен клон на Sberbank на Русия.
  • 2 лични снимки, 3x4.

Освен това можете да прикачите следните документи, при условие че са налице:

  • удостоверение за временна регистрация в предмета на Руската федерация;
  • удостоверение за брак с руски гражданин;
  • трудов договор с институция, която осъществява своята дейност на територията на Русия.

Ако имате поне един от тези документи, издаването на разрешение за временно пребиваване е възможно с по-голяма вероятност.

Каква информация трябва да бъде включена в заявлението

Една от основните гаранции за получаване на необходимия документ е правилно попълненото заявление. Разрешението за временно пребиваване изисква следната информация за гражданина:

  1. Мотиви, които са насочени към органите на FMS.
  2. Лични данни на кандидата:
  • фамилия, име, имена, написани с латински букви;
  • място и дата на раждане;
  • информация за гражданството;
  • етаж;
  • реквизити на вътрешни и чуждестранни паспорти;
  • адрес на пребиваване в Русия и телефонен номер, на който можете да се свържете. Желателно е в допълнение към номера на мобилния телефон да се посочи кода на града;
  • съществуващото образование и специалност в строго съответствие с протокола в дипломата;
  • семейно положение;
  • Пълно име непосредствени роднини с информация за контакт;
  • информация за официалния трудов стаж;
  • данни INN.

Не забравяйте да посочите освен това:

  1. Дейности, с които планирате да се занимавате в Русия.
  2. Информация за всички административни нарушения и престъпления, при условие че са налични.
  3. Информация за наличието или отсъствието на инфекциозни заболявания.

Също така трябва да потвърдите, че сте предупредени за отговорността за предоставяне на невярна информация при попълването на този документ. А останалите полета за кандидатстване се попълват от служителя на отдел FMS.

Как изглежда този документ, можете да видите на снимката.

документи за временно пребиваване

Време за кандидатстване

Така че сте подали всички необходими документи ипопълни желания формуляр. Разрешението за временно пребиваване трябва да бъде издадено не по-късно от 60 дни след подаване на заявлението, на което е взето положително решение.

След като изпратите пакет документи доМинистерството на Федералната миграционна служба, ще бъде издаден сертификат. Тя показва, че в момента се занима с въпроса за теб даване на разрешение. Този документ е основателна причина за това, че гражданин на Украйна в Русия по време на разглеждане на подаденото заявление.

В случай че вашето искане бъде приетоположително решение, трябва да минете през пръстови отпечатъци, преди да получите желания печат в паспорта си. Тази мярка е предназначена да контролира нивото на сигурност на жителите на страната. Можете да преминете през тази процедура директно в офиса на FMS.

Срок на валидност на разрешението

Разрешение за временно пребиваване на гражданиУкрайна е валидна за 3 години и не подлежи на удължаване. Всяка година е необходимо да посетите отдела на FMS, за да удължите документа си за още 12 месеца.

Ако след тригодишен период решитеостанете в Русия, трябва да кандидатствате за разрешение за пребиваване. Придобиването му премахва някои ограничения, свързани с временното пребиваване. Например след получаване на разрешение за пребиваване вече няма да сте свързани с предмета на Руската федерация, в която работите. Това отваря определени перспективи по отношение на кариерното развитие.

Кандидатствайте за разрешение за пребиваванеможете след една година, след като получихте временно разрешение за пребиваване. Това обаче трябва да се направи в рамките на период от най-малко шест месеца преди края на операцията.

формуляр за временно пребиваване

Наказание за нарушение на условията на разрешителното

Основният фактор за положителното решение за издаване на разрешение за пребиваване е липсата на нарушения по време на срока на валидност на издаденото разрешение. Такива нарушения включват:

  • липса на трудова дейност в продължение на 12 месеца от датата на издаване на разрешението;
  • не достигане на нивото на доходите на жизнения минимум, което се установява от държавата;
  • неспазване на изискванията за ежегодно потвърждаване на техния документ за временно пребиваване или нарушение на неговите условия;
  • наличие на административни нарушения или престъпления, извършени на територията на Руската федерация.

Всеки от тези случаи може да доведе до глоба за размера, определен в зависимост от тежестта на нарушението. Екстремни мерки ще бъдат експулсиране от страната с прилагането на временна забрана за влизане.

Права и задължения на гражданин, който е получил разрешение

В допълнение към факта, че този документ е сигуренпредимства, той също налага отговорност на човек. След като получи разрешение за временно пребиваване на Руската федерация, гражданин на Украйна се задължава да спазва определени правила и изисквания.

разрешение за временно пребиваване

Преди всичко, всяка година, два месеца преди негоизтичането на срока, той трябва да подаде уведомление до териториалния орган на FMS. Можете да го направите лично или чрез Интернет, като използвате портала на държавните и общинските служби. На нотификацията следва да се приложи известие за размера и източника на дохода за изтеклия период от време.

Гражданин на Украйна, живеещ на територията на Руската федерация затози документ няма право да променя мястото на своя престой по негово собствено желание. Това може да стане само чрез подаване на официално заявление и получаване на подходящо разрешение.

Разрешение за временно пребиваване на гражданиУкрайна задължава мигранта да работи на територията на Руската федерация и получава официален доход. Законът предвижда, че ако това изискване не бъде изпълнено в рамките на 180 дни от момента на получаване на разрешението, документът се анулира. Отсъствието на трудова дейност или други източници на доходи от всяка дейност, която не противоречи на законите на страната, е основа за това действие. Това включва и липсата на средства в достатъчно количество за поддържане на членовете на семейството.

Гражданин на Украйна, временно живеещ на руски езикФедерация, трябва стриктно да спазват законите на страната. Две или повече административни нарушения в рамките на една година могат също да доведат до отмяна на разрешението за пребиваване.

Освен това трябва да се има предвид, че чуждестранен гражданин няма право на глас и не може да участва в референдум.

Също така има задължение да се регистрира при данъчните власти през първата година от престоя си в страната.

Малки нюанси

Да издава разрешение за временнотрябва да знаете, че в случай на отказ от органите на Федералната служба за миграция това решение не подлежи на обжалване. Ето защо е много важно да спазвате всички правила при събирането на документи и подаването на петиция.

Например, ако е временнорегистрацията, във връзка с получаването на квота за следващия етап от легализирането на престоя, е важно поведението на гражданин през дадена година. По-специално, това се отнася до кореспонденцията по мястото на пребиваване и пребиваване. Органите на FMS могат да потвърдят този факт няколко пъти през годината.

Когато сте в Русия без подходящосрокът за законно пребиваване е 90 дни. Когато този срок изтича, гражданинът на Украйна трябва да напусне страната. Можете да се върнете след 180 дни от датата на отпътуване.

Тази мярка е предназначена да контролира потокамигранти от съседна държава и ограничаване на броя на посетителите, пристигащи в страната без конкретна цел. В този случай няма трудова дейност и съответно и да се получат правни основания за намиране в Руската федерация.

получаване на разрешение за временно пребиваване

Трябва също да знаете, че заявлението заРазрешението се разглежда изключително в териториалните органи на FMS, но има възможност за подаване на петиция чрез Интернет. За да направите това, трябва да използвате портала за обществени услуги.

Така изглежда схемата, според коятода получите разрешение за пребиваване за временно пребиваване Украйна и Руската федерация, които са съседи, опростяват тази процедура. Все пак спазването на всички правила и изисквания както при подаване на заявление, така и след получаване на необходимия документ за мигрант е задължително.

  • Оценка:
  • ЧЕТЕТЕ ТЕМА