ТЪРСИ

Колко е шенгенската виза? Дизайн нюанси

Вероятно няма по-добра работа от пътуването. И пътува не само в страната, но и по света. Получаването на шенгенска виза е може би най-добрата възможност да не посетите нито един, но и двадесет и седем държави!

Единен визов режим

Понятието "шенгенска виза" се появи през 1980 г.годината, в която е подписано споразумение между Франция, страните от Бенелюкс и Германия. Той отмени всички проверки на общи граници. С течение на времето няколко други държави се присъединиха към този договор, като по този начин създадоха едно пространство за различни сфери на живота. Днес почти всички страни от Европейския съюз са в Шенгенската зона. Шенгенската виза, чието производство е само месец, дава право да се движи свободно през тяхната територия. Въпреки това, първият, който е сигурен, че ще посети държавата, която е издала визата (тя се счита за основна). И тогава - където и да изглеждат!

колко е виза за Шенген

Колко е шенгенска виза?

Той е съставен в посолството на страната, подписала споразумението и е член на Шенгенската зона. Има три категории визи:

1. A - транзит, който ви позволява да бъдете само на летището на страната за трансфер до друг полет.

2. C - краткосрочен. Позволява ви да останете в държавата не повече от три месеца на всеки шест месеца. По принцип пътници, спортисти и бизнесмени използват тази виза.

3. D - национална виза. Тя се издава на гражданите, които ще прекарат повече от три месеца в държавите от Шенген.

колко време е виза за Шенген

Най-често срещана е визовата категорияВ. Колко шенгенска виза се изисква зависи от държавата, в която е подадена молбата до посолството. Въпреки, че пакетът от документи е еднакъв за всички държави, има някои малки нюанси. Като цяло дизайнът отнема от седмица на три.

Документи за регистрация

Списъкът на документите, които трябва да бъдат подготвени за издаване на виза, е както следва:

  1. Международен паспорт Оригинал, както и копия на страници с предишни визи, ако има такива. Паспортът трябва да е валиден за 3 месеца - това е една от предпоставките.
  2. Паспорт на гражданина и копия на всички страници.
  3. Снимки от 3x5 до 4x5 (2 броя). Те трябва да бъдат същите като за паспортната служба, винаги свежи. Правете ги по-добре преди да изпратите документите.
  4. Попълнен формуляр за кандидатстване. Формулярът може да се вземе от посолството или да се изтегли от официалния му уебсайт. Въпросникът се попълва с главни букви компетентно и четливо, главно на английски език. Би било добре да се използват услугите на опитен преводач.
  5. Документът от работното място, където е посоченоквалификацията, средния доход на кандидата и периода на отпуска. Препоръчително е да вземете трудов рекорд или договор с вас. Съгласно това удостоверение се оценява финансовото положение и може да се получи отказ без него.
  6. Добре е да имате банкови извлечения по сметки и депозити, които също са доказателство за платежоспособността на жалбоподателя.
  7. Връщане на билета и застрахователна полица - документи за връщане от Шенгенската зона. Застраховката е по-добре да се издава в самото посолство.
  8. Свидетелства за брак, раждане на деца.
  9. Всеки документ, който потвърждава, че кандидатът притежава имота. Това е друга гаранция за проспериращо финансово състояние.
  10. Разрешение на родителите, ако кандидатът е непълнолетен.

получаване на шенгенска виза

Колко време се прави шенгенска виза зависи от натовареността на упълномощените органи. Заявлението може да се разглежда до 20 дни, след което ще получите отговор.

Цената на шенгенските визи варира от 35 до 90 евро. Всичко зависи от неотложността. Виза, която е одобрена за пет дни, ще струва 90 евро.

Отказ за виза

"Колко е направена шенгенска виза?"- въпрос, който интересува много пътници.Разбира се, те могат да бъдат разбрани - има ситуации, в които всеки ден се брои.Времето за издаване зависи от много фактори, по-специално от наличието и коректността на попълването на всички необходими документи.

Период за регистрация на шенгенски визи

Понякога се случва дългоочакваният отговор на посолството да носи само разочарование. С други думи - неуспех. Възможно е да има следните причини:

  1. Фалшиви документи.
  2. Информацията не е предоставена изцяло, по-специално не са посочени средства за препитание (справка от работа, банкови извлечения, пътнически чекове и др.).
  3. Подозрително поведение на жалбоподателя.
  4. Наказателно досие
  5. Невалиден формуляр за кандидатстване.
  6. Нарушения на визовия характер.
  7. Изтекъл чуждестранен паспорт.
  8. Информацията е ненадеждна.

Не се разстройвайте, ако посолството е изпратенонедостатъчност. Отрицателният отговор все още не е кръст на „кариерата” на пътник или бизнесмен. Може би друг път всичко ще върви по-гладко, а срокът за издаване на шенгенска виза ще бъде минимален. Когато няма проблеми с документите, а посолството просто има лошо настроение, можете да се опитате отново да кандидатствате след няколко дни.

Какви са провалите?

Фактът, че на кандидата е отказана виза, се посочва с печат на посолството вместо самата виза. Състои се от комбинация от числа (1-4) и букви (вид виза).

1 е отказ за издаване на виза (главно за една година).

2 - необходимо е да се вземе допълнително интервю.

3 - трябва да попълните пакета от документи.

4 - неуспех през целия живот.

Например, печат 2 С означава, че кандидатът трябва да отиде в посолството, за да изясни личните данни; 3 Б - за транзитна виза е необходимо да се носят документи.

Дати на производство на шенгенски визи

След отказ можете да протестирате или да кандидатствате отново.

Имате добро пътуване!

При кандидатстване за виза трябва да се подходи сериозно и отговорно. В крайна сметка, само един отказ може да затвори трайно входа на Европа и да остави нереализираната ви мечта.

Всички документи трябва да са оригинални, формулярите трябва да бъдат попълнени правилно и коректно, като на интервюто трябва да бъде предоставена само надеждна информация.

Колко е шенгенска виза, в много отношениязависи от конкретното консулство. Не трябва да бъдете досадно и грубо, дори ако билетът е „изгарящ“. По-добре е да преминете обиколката назад, отколкото да попаднете в полза на посолството и да станете прославен хам!

  • Оценка: